По повод 95 години от рождението на бележития поет и

...
  По повод 95 години от рождението на бележития поет и
Коментари Харесай

Артисти представят пърформанс в памет на големия поет и драматург Иван Радоев

 

 По мотив 95 години от рождението на бележития стихотворец и драматург на XX век Иван Радоев екип от актьори се обединяват около концепцията за празнуването му. По концепция на режисьора Йордан Славейков и внука на поета Калоян Радоев ще бъде показан лиричен пърформанс " Един бял лист " по стихове на Иван Радоев, асортимент от най емблематичните му любовни и обществени стихотворения.

 

Поетичният пърформанс ще бъде показан с вход свободен на 29 септември от 19:00 в двoра на " Casa Libri " на ул. " Цар Асен " 64.

 

Участват актьорите: Иван Радоев – наследник, Антъни Пенев, Димитър Николов, Иван Станчев, Йордан Върбанов, Пламен Петков.

 

Режисьорът Йордан Славейков и Калоян Радоев избират 28 стихотворения от персоналния фамилен списък. Това са съответни произведения, обединени по две огромни тематики - „ Как се трансформира отношението на актьора към любовта през интервалите на живота му ” и „ Директният диалог на Иван Радоев с критиците, хората които са го забранявали ”.

 

„ Във време, в което доста малко хора четат, и още по-малко четат лирика, взехме решение с Калоян, че желаеме стиховете на дядо му да слязат при публиката, а не тя да идва при тях ”, показа режисьорът Йордан Славейков.

 

" Един бял лист " изследва отношението на Артиста към самия себе си, към любовта и трансформациите й, към обществото, в което живее, приканва публиката към разговор по тези тематики. Водени от мисълта, че мястото на поезията е измежду хората, основателите на пърформанса вземат решение да го показват навън и да покажат поезията на Иван Радоев такава, каквато е. Без маски, без грим, оголена и мощна.

 

„ Опитвали сме се не да си представяме какво е било в главата на Иван Радоев, а какво артистът, който извършва стихотворението в този момент, си показва и с какво го свързва. Стиховете звучат модерно. Това е скритата и очевидна мощ на всеки един стих. Тревогите, които са навестявали мозъка и сърцето на Иван Радоев, навестяват и всеки либерален актьор. Не си разрешавам да дирижирам страстите на актьорите ", описа още Йордан Славейков.

 

Иван Радоев е притежател на изключителна премия за изцяло творчество, присъдена от Международната академия на изкуствата в Париж. По времето, когато е творил, не е бил комфортен на властта и е цензуриран с всички вероятни средства. 15 години не е давал нищо за щемпел и все пак не е спирал да написа

 

 „ Кръстили сме нашия лиричен пърформанс  навръх стихосбирката, която нарушава това безмълвие поетично. Тогава излизат всички стихотворения под името „ Един бял лист ”, които създателят е споделял единствено с най-близките си хора ”, разкри внукът на Иван Радоев - Калоян Радоев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР